Gun speakers een 2e ronde - deel 2

Door Wimmel op zaterdag 5 november 2016 18:15 - Reacties (11)
Categorie: Audioroerselen, Views: 3.672

Klik hier voor deel 1.

Gisteren kreeg ik het verlossende telefoontje; mijn speakers stonden gereed bij de spuiter. Ik ben 's middags naar de spuiterij gereden en heb ze opgehaald. Ze waren keurig netjes verpakt om beschadigingen tijdens het vervoer te voorkomen.
https://tweakers.net/ext/f/28fsuc3GVPvvIRAQh9YITCuP/medium.jpg

Dus gauw uitgepakt. (Het mooie schaduwspel komt van mijn plafondlampen).
https://tweakers.net/ext/f/P19qFnF70bwJftF6F5UCFuNa/medium.jpg

Tijdens de afwezigheid van de speakers had ik besloten de condensatoren van de filters preventief te vervangen, deze zijn toch ook al 20 jaar oud. Op advies van een speakerbouwende collega ben ik bij de firma Speaker en Co. gaan shoppen voor vervangende condensatoren. Ik was dermate gefocused op de juiste capaciteit dat ik niet heb gelet op de vermelde maten. Enkele dagen later verwonderde ik me wel over de grote verzenddoos waarin mijn bestelling binnenkwam, ik had eigenlijk gerekend op een bubbelenvelop.

Hieronder zie je de oude condensator nog zitten.
https://tweakers.net/ext/f/J5G0MkHdJbyY3QcKCNb0Be95/medium.jpg

En hier de nieuwe, iets grotere vervanger.
https://tweakers.net/ext/f/lUTASK6ZDKVGlRPRiZputdlk/medium.jpg

Ter verdediging, ik kon de grootte niet afleiden uit het plaatje op de website.
https://tweakers.net/ext/f/isw2XO3zpAvNHk7zDDolLfNU/medium.jpg

Nadat ik het eerste filter gereed had bedacht ik mij dat het wellicht niet zou gaan passen, in mijn herinnering zat er nog iets achter het filter in de luidspreker. Nu de speakers weer terug waren kon ik inderdaad zien dat het niet ging passen door een met schuim beklede versteviging.
https://tweakers.net/ext/f/qJ8VXzGMfdAuKdS6ZVKt3h3k/medium.jpg

Gelukkig was er aan de bovenzijde voldoende ruimte voor de grote condensator dus heb ik de filters iets anders opgebouwd.
https://tweakers.net/ext/f/mHvbvcvfTvcuzndjzNjGQIG3/medium.jpg

https://tweakers.net/ext/f/4oRXroutMQ0462UZuBvMVSbV/medium.jpg

De speakers weer voorzien van de luidsprekerunits en de voeten.
https://tweakers.net/ext/f/oURRDVehEYgR8JchjhdcW6Pa/medium.jpg

Op verzoek van mijn vrouw gauw de frontjes er weer voorgezet.
https://tweakers.net/ext/f/AKwo55dqLCkBVD9C8LFHl5mg/medium.jpg

Mijn vrouw is helemaal gelukkig zoals de speakers nu bij het interieur passen. Ikzelf ben nog niet helemaal tevreden over de kleur van de frontjes. Ik had het grijs graag iets lichter gezien maar dat is een van de nadelen van online bestellen, je kan slecht van de getoonde kleuren uitgaan. In de toekomst zal ik dan ook zeker eens verder kijken of ik ergens iets kan vinden wat meer bij mijn eerste idee uitkomt.

Het spuitwerk is geweldig, helaas heb ik niet de camera (en het licht) die het voortreffelijke werk van de firma Kouwenberg recht doet. Zij hebben voor het alleszins redelijke bedrag van §150,- beide speakers voorbewerkt en spiegelglad afgewerkt. Dat zij de nerf van het hout netjes hebben weggewerkt is al zeer prettig maar de voorzijde van de speakers was voorzien van een skai-achtige structuur en ook die is keurig egaal geworden.

https://tweakers.net/ext/f/VZuPqEQ69jN8y0xwwpLe9Gbe/medium.jpg

Ook de nieuwe voeten komen nu beter uit de verf. Kortom, ik ben zeer tevreden en mag hopelijk nog jaren met veel plezier naar deze gefacelifte weergevers luisteren.

Volgende: *Update* Vinylopnamen met de Behringer UFO202 05-'17 *Update* Vinylopnamen met de Behringer UFO202
Volgende: Dual platenspeler revisie - part 2 10-'16 Dual platenspeler revisie - part 2

Reacties


Door Tweakers user vanaalten, zaterdag 5 november 2016 19:03

Ziet er mooi uit, zo op de foto!

Klinken ze - met nieuwe condensator - nog steeds goed?

Door Tweakers user Micktator, zaterdag 5 november 2016 20:49

Hehe, moest wel even grinniken toen ik de condensator zag. Mooi opgelost! En speakers een tweede leven ben ik helemaal voor, heb laatst de foamranden van woofers van een setje oude Philips vloerstaanders vervangen. Hoe zien die er trouwens uit bij deze speakers? Die zullen na 20 jaar toch ook wel een beetje aan het eind van hun latijn zijn.

Door Tweakers user Wimmel, zaterdag 5 november 2016 20:52

Ze klinken nog steeds goed. Natuurlijk ben ik hoogstwaarschijnlijk een slachtoffer van confirmation bias maar als uit metingen zou blijken dat de hoogweergave aangetrokken is zou mij dat niet verbazen.

De luidsprekerunits zijn voorzien van rubberranden en lijken vooralsnog het eeuwige leven te hebben.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 5 november 2016 20:53]


Door Tweakers user JW1, zondag 6 november 2016 00:55

Je kon de grootte van de caps niet afleiden, maar ze zijn wel 800V rated in tegenstelling tot de 100V van de oude. Dat scheelt wel in de maat.

Door Tweakers user Wimmel, zondag 6 november 2016 08:21

Ik had die rating wel zien staan maar dacht alleen dat ze dus beter waren, niet groter :) De LTS ligt alweer 30 jaar achter me.

Door Tweakers user Twynn, zondag 6 november 2016 11:49

Mooi project, en netjes afgewerkt!

Zo te zien aan het plaatje was de vorige condensator ook al van een mkp of mkt type. Vervangen was naar mijn idee niet eens nodig geweest. De condensatoren die verouderen zijn voornamelijk elco's vanwege het elektrolyt.

M.b.t. de rubberen randen: Deze vergaan inderdaad nauwelijks. De foam-randen van vele jaren 70 / 80 speakers lossen uiteindelijk wel op waardoor ze scheuren en afbrokkelen. In direct zonlicht gaat dat nog veel sneller. De rubberen randen zijn hier niet gevoelig voor. Wat wel kan gebeuren is dat het rubber uiteindelijk uitdroogt. De resonantiefrequentie van de driver zal dan uiteindelijk flink omhoog gaan (waardoor je laag gaat missen). Dit is meestal weer op te lossen door de rand te behandelen met zuurvrije vaseline.

Door Tweakers user lennart111, zondag 6 november 2016 16:40

Mooi resultaat!
Vraagje: zijn er bij oude speakers nog meer dingen die echt kunnen verouderen behalve de condensatoren?
Ik heb namelijk recent een hele oude set philips speakers (die het nog gewoon doen) over genomen van mijn grootouders en ik vroeg mij af in hoeverre het dus noodzakelijk is om ze echt te reviseren.

Edit: ik zie hierboven commentaar over rubber randen, ik neem aan dat dat de randen zijn waar de conussen mee aan het frame zitten.

[Reactie gewijzigd op zondag 6 november 2016 16:41]


Door Tweakers user himlims_, zondag 6 november 2016 19:04

Op verzoek van mijn vrouw gauw de frontjes er weer voorgezet.

zonder kijkt toch beter imho - tof project, mooi resultaat

Door Tweakers user Wimmel, zondag 6 november 2016 19:31

Helemaal mee eens maar ik prijs mijzelf al gelukkig met een vrouw die blij is met een set vloerstaanders in plaats van melkpakjes. Hoe lang geleden is het eigenlijk dat melkpakjes gelijkstonden aan Bose Acoustimass prullen aan de wand?

Door Tweakers user fastedje, zondag 6 november 2016 20:49

Leuke blog om te lezen!
Ik heb een jaar of 15 geleden zelf 2 surroundspeakers en een centerspeaker gebouwd die bij mijn 2 andere focal speakers pasten. De speaker units en kastontwerp heb ik ook bij speaker & co gehaald, maar verder al het zaag/lijm/frees/soldeer en spuitwerk heb ik echt allemaal zelf gedaan. Ik heb het MDF gewoon bij de bouwmarkt gehaald.

Het resultaat is me ook heel goed bevallen. Ik moet zeggen dat ik bij het spuitwerk wel wat foutjes heb gemaakt: Zo had ik de oneffenheden met normale plamuur weggewerkt. Daarna heb ik de kast voorzien van en laagje spuitplamuur. Deze is echter op basis van thinner, waardoor er barstjes ontstonden doordat de onderste laag plamuur losliet.

Verder is zelf spuiten heel lastig als je geen stofvrije omgeving hebt.

Ik ben zeer trots op het resultaat, maar je moet niet twee linkerhanden hebben als je zelf de kasten wil gaan bouwen/frezen en spuiten.

Al met al denk ik dat zelfbouw kwa prijs/kwaliteit verhouding niet te verslaan is, maar je moet wel veel tijd en geduld hebben.

Door Tweakers user R8dic8l, maandag 7 november 2016 11:12

Dat is mooi geworden collega. Persoonlijk vind ik ze met frontjes mooier dan zonder.
Nu maar hopen dat jullie twee kittens niet aan het doek gaan krabben ;)

Reageren is niet meer mogelijk