Gun speakers een 2e ronde

Door Wimmel op zaterdag 1 oktober 2016 22:21 - Reacties (6)
Categorie: Audioroerselen, Views: 4.601

In 1997 kocht ik na een lange zoek- en luistertocht een set Mission 752F luidsprekers. Na bijna 20 jaar trouwe dienst bedachten mijn vrouw en ik dat het misschien eens tijd werd voor een moderner setje dat iets beter bij ons gewijzigde interieur zou passen. Tijdens een dagje winkelen in Utrecht zijn wij de Hi-Fi klubben binnengewandeld en daar viel het oog van mijn vrouw op de Dynaudio Excite X34 luidsprekers. Ik was reeds bekend met Dynaudio en was direct enthousiast over de keuze van mijn vrouw.

Mission 752F.
https://tweakers.net/ext/f/e3oUrOyhj0jriGGZjVpSpDBF/medium.jpg

Dynaudio Excite X34.
Dynaudio excite x34

Enkele weken later hebben we de knoop doorgehakt en de speakers op audiŽntie laten komen. In het begin was ik dolenthousiast hoewel onze jongste dochter direct klaagde over het volgens haar schelle karakter van de weergevers. Mijn 46 jaar oude oren vonden ze juist lekker sprankelen. Enkele luisteruren later begon bij mij echter ook de twijfel toe te slaan; bij wijlen was ik dolgelukkig over hoe de speakers klonken maar er waren toch ook wel momenten waarbij ik vond dat ze in negatieve zin opvielen. Vooral in het laag vond ik ze wat bonkerig overkomen, wat met aanpassen van de plaatsing niet direct op te lossen was. Ook het plaatsen van de meegeleverde demper in de reflexpoort bracht hierin geen verbetering. Aan het einde van de dag had ik het gevoel dat de speakers wel beter in het interieur pasten maar verder niet een echte upgrade zouden zijn. Dit komt enerzijds door de gewenning, ik luister al bijna 20 jaar naar dezelfde speakers maar wellicht zegt dit ook iets over de kwaliteit van de Missions die in 1997 zeer hoog aanbevolen kwamen.

Uiteindelijk hebben we besloten om de Dynaudio's retour te zenden en de Missions een 2e kans te geven door ze een visuele upgrade te geven. Ik heb de speakers gedemonteerd en ze de afgelopen week weggebracht naar een meubelspuiter om ze zijdemat wit te laten spuiten. Aangezien ik zeer gecharmeerd was van de voeten van de Dynaudio speakers heb ik via de dealer een set van deze voeten aangeschaft en deze onder de Missions geplaatst. Het speakerdoek heb ik vervangen door een lichtgrijze variant.

Het nieuwe speakerdoek.
https://tweakers.net/ext/f/SO4YnHLno6l87NnqQjmXksKR/medium.jpg

Gedemonteerd en op de nieuwe voeten.
https://tweakers.net/ext/f/IYoEBwTGm8uOMfHlFBlSRElM/medium.jpg

Over ongeveer 3 weken zal de spuiter gereed zijn met de speakers waarna ik ze weer kan assembleren en in gebruik nemen.

Wordt vervolgd.

Volgende: Dual platenspeler revisie - part 1 10-'16 Dual platenspeler revisie - part 1
Volgende: De slechte kwaliteit van een Seiko horloge. 09-'14 De slechte kwaliteit van een Seiko horloge.

Reacties


Door Tweakers user kevin33, zondag 2 oktober 2016 09:35

Leuk geschreven, ben benieuwd naar deel 2.

Door Tweakers user vanaalten, zondag 2 oktober 2016 10:36

Doek zit er mooi op, zo te zien! :)
Oude missions op nieuwe pootjes vind ik er niet zo super uitzien, maar witgespoten gaat dat totaal anders worden. Ben benieuwd naar het resultaat!

Door Tweakers user rommelkast, maandag 3 oktober 2016 16:22

Ik denk dat er nu een houtnerf voelbaar/zichtbaar is? Blijft die zichtbaar na het spuiten of hebben jullie een manier bedacht om het oppervlak vlak te maken?

Door Tweakers user Wimmel, maandag 3 oktober 2016 17:50

Het doek heb ik bevestigd door het frame eerst met een lijmpistool van een randje lijm te voorzien. Daarna heb ik het doek erover gespannen, beschermd met ovenpapier en met een strijkijzer de lijm weer verwarmd. Uiteindelijk was dit minder dan een uurtje werk.

De voetjes smoelen inderdaad niet zo lekker met de houtafwerking. Ik heb goede hoop dat dit allemaal in orde komt wanneer de speakers wit zijn.

De speakers worden 'dicht gespoten'. Dit lijkt de schildersterm voor een gladde afwerking te zijn, bij open gespoten blijft de nerf zicht/voelbaar. Hoe de schilder dit verder gaat doen laat ik aan hem over, hij gaf aan dat het absoluut geen probleem zou zijn om ze glad af te werken. De naden krijgen op mijn verzoek een likje plamuur want die mogen wat mij betreft ook dicht.

[Reactie gewijzigd op maandag 3 oktober 2016 19:56]


Door Tweakers user Die Bruine, maandag 24 oktober 2016 07:38

Kijk, hier kan ik blij van worden. Ik ben per definitie van de "gun een tweede-tot-tigste ronde" ;) . Dat geldt voor zowat alles in huis, of bij vrienden en kennisen. En wanneer ik tweedehands iets tegen kom wat ik vroeger altijd al wou hebben, dan koop ik het ook gewoon. Ik durf soms nog wel te gaan tot de nieuwprijs (kostprijs + restauratiekosten).

En net als jij stop ik tijd en geld in mijn speakers (Quadral). Ik heb al wat units vervangen. Wat betreft het spuiten twijfel ik nog. Zelf opschuren en vernissen en daarna spiegelglad polijsten en/of laten spuiten. …ťn set is zwart en moet zo blijven. De andere is net als de Mission's in houtmotief en kleur. Maar die wil ik in bordeaux/paarsachtig hebben. Zo werden ze vroeger ook wel eens geleverd, bepaalde series dan.

Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ben je overigens ook nog van plan de filters te (laten) reviseren?

Door Tweakers user Wimmel, maandag 24 oktober 2016 10:39

De filters ga ik inderdaad ook reviseren en in de voorbereiding ben ik al tegen een grappig probleempje aangelopen maar dat kun je in mijn volgende speakerblog lezen. De verwachting is dat de speakers a.s. vrijdag opgehaald kunnen worden.

[Reactie gewijzigd op maandag 24 oktober 2016 21:35]


Reageren is niet meer mogelijk